OrchardCore.DisplayManagement.Zones.ZoneHolding
/porocni-blog/10-korakov-pri-organiziranju-porocnega-dne-2-del
10 korakov pri organiziranju poročnega dne - 2. del
Ko razburjenje ob zaroki malenkostno popusti, se že sprašujete, kako se spopasti s samo organizacijo poroke. Po glavi se vam podi vprašanje, kje in kako začeti. Preko naših korakov se boste z organizacijo poroke lažje spopdali.
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16551,theme-hudsonwp,edgt-core-1.2,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,woocommerce_installed,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
Poročna načrtovalka Petra Starbek piše blog o organizaciji porok in ostalih stvareh, ki spadajo k izvedbi sanjske poroke.

10 korakov pri organiziranju poročnega dne - 2. del

Raziskovanje poročnega trga
Prekrasna slovenska poročna lokacija Kobjeglava v Štanjelu. Foto: Kobjeglava
Foto: Kobjeglava

10 korakov pri organiziranju poročnega dne - 2. del

Drugi del bom razdelila na dva dela, ki sta si skoraj enakovredna - raziskovanju trga in poročni ponudniki. Če ste začeli razmišljati o najemu poročnega organizatorja, vam lahko povem, da vam bo tu prišel še kako prav, saj ima v svoji »črni knjižici« cel kup ponudnikov. Prednost organizatorja pa je tudi v tem, da vam bo takoj posredoval podatke o ponudnikih, ki vam bodo pisani na kožo. To vam bo hkrati prihranilo ogromno časa in neprespanih noči. Če se organizacije poroke lotevate sami, vam svetujem, da se ne zapodite in rezervirate prvega ponudnika, ki ga najdete, ampak poročni trg dodobra raziščete.

6. Raziskovanje poročnega trga – POROČNA OBLEKA

Običajno je ta del raziskovanja zelo zanimiv in razburljiv. Neveste se ga lotijo še pred prvim korakom, kar je seveda napačno. Zavedati se morate, da mora biti poročna obleka del poročnega proračuna in tudi znesek, ki ste si ga zadali za nakupe, izposojo obleke, mora biti isti.

Pred odhodom v prvi poročni salon se morate odločiti ali boste poročno obleko kupile ali si jo boste izposodile. V kolikor razmišljate o nakupu poročne obleke imejte v obziru to, da je lahko poročna obleka dražja kot izposoja le te oziroma je lahko nakup tudi zgrešen, če jo kupite preko interenta. V zadnjem primeru vam svetujem, da si jo kupite dovolj zgodaj, saj imate tako čas za iskanje poročne obleke v salonih.

Poročna obleka mora biti takšna kot si jo želite in če takšne niste našle v poročnih salonih vam svetujem, da se obrnete do preverjenih oblikovalcev, ki vam bodo z veseljem naredili vašo sanjsko poročno obleko.

NAMIG: Z lahkoto se lahko obrnete na te kvalitetne modne oblikovalke: The Lie by Jerneja P. Zhembrovskyy, Maja Ferme Fashion

Nevesta v čipkasti poročni obleki z dolgimi čipkastimi rokavi. Foto: poročni salon Novias
Foto: poročni salon Novias

Izbira poročne obleke v poročnem salonu naj poteka nekako po tem vrstnem redu:

  1. Napišite seznam poročnih salonov.
  2. Preglejte spletne strani salonov.
  3. Izberite tri poročne salone, v katerih ste našli obleko, ki bi jo imeli.
  4. Tja naj gre z vami mama ali ena prijateljica. (Naj to ne bo dan druženja s prijateljicami, ampak dan, ko boste izbrali poročno obleko. Poleg vas mora biti oseba, ki ji zaupate in za katero veste, da bo povedala po resnici, kakšni se ji zdite v izbrani poročni obleki. Če ste sami dovolj samozavestni, pa pojdite v salon kar sami.)
  5. Nato pojdite v salon in začnite izbirati (opomba: poročni saloni so začeli zaračunavati pomerjanje oblek).
  6. Pozor – ne kupite prve obleke, ki vam je všeč, ampak povprašajte, ali jo lahko rezervirate.
7. Raziskovanje poročnega trga – POROČNI PONUDNIKI
Nuša Derenda nastopa na poročni zabavi v vili Andor. Foto: Samo Rovan
Foto: Samo Rovan

Poročno obleko ste si izbrali, lokacija je tudi že rezervirana, sedaj pa vas čakata raziskovanje in rezervacija drugih poročnih ponudnikov.

Kaj hitro ugotovite, da je poročnih ponudnikov ogromno in da se niste niti zavedali, da je poročni dan sestavljen iz toliko različnih elementov. Organiziranje poročnega dne ni organiziranje rojstnodnevne zabave. Če ste z organizacijo začeli dovolj zgodaj, je čas vaš zaveznik, zato se tega lahko lotite postopoma in si sestavite seznam poročnih elementov po sistemu prioritete. Če si želite čim prej zagotoviti dobre glasbenike, bo ta alineja sigurno nekje med 1. in 3. mestom. Seznam naredite po principu ključnega pomena in »Nujno moram imeti to ali tega ponudnika.«.

Svetujem vam, da med raziskovanjem pregledate tudi poročne bloge in forume, saj boste tudi tam dobili kakšno informacijo. Vsekakor pa te strani ne smejo biti glavni vir iskanja poročnih ponudnikov. Bodite prijazni in vprašajte vse, kar vas zanima, saj bodo ponudniki le tako lahko ugodili vašim potrebam.

Tu govorimo o poročnih ponudnikih, kot so glasbeniki, snemalci, zlatarji itd. Nazadnje se boste lotili raziskovanja ponudnikov, ki se navezujejo na poročno lokacijo, saj je lokacija že rezervirana, vam pa preostane le še to, da jo pravilno okrasite. Svetujem vam, da si zabeležite do tri poročne ponudnike iz vsakega spektra.

8. SESTANKI S POROČNIMI PONUDNIKI

Poročni trg ste raziskali in si zabeležili, kateri ponudniki so vam všeč, sedaj pa vas čakajo sestanki in dogovarjanja. Še preden se s ponudnikom dobita na sestanku, preverite njegovo razpoložljivost na vaš poročni dan. Na sestanek s poročnim ponudnikom prinesite vprašalnik, ki ste ga sestavili, in seveda svoj kolaž navdiha. Ponudnik bo tako takoj dobil vpogled v vašo poročno temo in vam bo hkrati povedal, ali to lahko zagotovi. Sestanki naj bodo že kar konkretni in seveda ga povprašajte tudi po ceni, v kolikor vam jo lahko da. Ko boste opravili sestanke z vsemi ponudniki (iz določenega spektra), se odločite in izbranega ponudnika rezervirajte.

Organizatorka porok Petra Starbek se na poročni lokaciji s parom pogovarja o možni postavitvi miz. Foto: Janez Kotar Photography
Foto: Janez Kotar Photography
9. NAJEM POROČNEGA PONUDNIKA

Logičen zaporedni korak sestankov je rezervacija oziroma najem poročnega ponudnika. Svetujem vam podpis podgodbe s poročnim ponudnikom, saj si s tem zagotovite, da bo storitev opravljena tako, kot si želite. V pogodbi naj bodo navedeni vsi podatki in vaše želje ter tudi to, kakšni so postopki v primeru odpovedi. Seveda pa morate tudi ostalim ponudnikom povedati, da se zanje niste odločili. Tako bodo vedeli, da lahko vaš datum oddajo naprej, in vas ne bodo klicali čez nekaj tednov, da vas povprašajo, kako ste se odločili. Vem, da je to neprijetno opravilo, a kratek e-mail vas bo prikazal v pošteni luči.

10. DEKORACIJA, OBLIKOVANJE ...

Sedaj pa je prišel čas za dekoracijo in vaš poročni kolaž navdiha. Sedaj se boste srečali s ponudniki, ki bodo vaš dan polepšali in ga povezali v lepo celoto. To so cvetličarji, oblikovalci vabil, aranžerji, slaščičarji … Ti ponudniki se bodo opirali na vašo rdečo nit. Izbrana nit mora biti všeč vam in vašemu partnerju in mora biti samo vajina. Seveda ste že med samim raziskovanjem (točki 6 in 7) naleteli na fotografije, ki se nanašajo na dekoracijo, oblikovanje, in ste jih pripeli v svojo tablico na Pinterestu ali pa ste jih prilepili v poročni planer. Še preden greste do oblikovalca, morate vedeti, kaj si želite in koliko ste pripravljeni plačati za določeno stvar. Tu zopet poglejte poročni proračun. Navsezadnje si želite, da bi bila poroka lep, sproščen dan, ne pa dan, ki bo za seboj pustil ogromne dolgove. Naj vas vodita navdih in želja, da boste tudi sami kaj postorili.

Prekrasna poročna torta slaščičarke Pcakes postavljena na starinski mizi, ki stoji na pomolu jezera. Foto: Nastja Kovačec Photography
Foto: Nastja Kovačec Photography
Nevesta s prečudovitim poročnim šopkom v rdeči barvi. Poročni šopek je sestavljen iz travniškega cvetja. Foto: Alen Karupovič Photography
Foto: Alen Karupovič Photography

Če se lahko pošalim, je organizacija poroke kot »vlak smrti« – skozi nekatere elemente boste šli s polno paro, pri drugih boste vlakec malo upočasnili in nato spet pospešili. Seveda je to normalen proces organiziranja, saj je poroka sestavljena iz velikega števila elementov, kjer se vedno nekaj dogaja.

Seveda obstajajo še druge poti organizacije porok. Tukaj sem vam podala svojo enostavno razlago in potek tega, kako najlažje organizirati poroko in hkrati ne izgubiti rdeče niti.

Razlago prvih petih korakov najdete na tej povezavi.

Uživajta v načrtovanju.

xoxo, vajina organizatorka porok Petra Starbek

💕 Načrtujeta poroko in potrebujeta strokovno pomoč? Vedno sem vama na voljo za vsa vprašanja in pomisleke v povezavi s poroko. Vedno!

Deli objavo
Komaj čakamo, da vas spoznamo in začnemo planirati vašo sanjsko poroko!