OrchardCore.DisplayManagement.Zones.ZoneHolding
/porocni-blog/oblikovanje-seznama-svatov-na-poroki
Oblikovanje seznama svatov na poroki
Napisati seznam svatov je ena izmed prvih nalog pri načrtovanju poročnega dneva, saj bosta s to številko kasneje »operirala« pri ponudnikih lokacij, navsezadnje pa bo ta številka vplivala tudi na vajin poročni proračun.
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16551,theme-hudsonwp,edgt-core-1.2,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,woocommerce_installed,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
Poročna načrtovalka Petra Starbek piše blog o organizaciji porok in ostalih stvareh, ki spadajo k izvedbi sanjske poroke.

Oblikovanje seznama svatov na poroki

Kdo bo povabljen, kje bo kdo sedel...
Seznam za pisanje svatov na poroki. Foto: Storija weddings
Foto: Storija weddings

Oblikovanje seznama svatov na poroki

Napisati seznam svatov je ena izmed prvih nalog pri načrtovanju poročnega dneva, saj bosta s to številko kasneje »operirala« pri ponudnikih lokacij, navsezadnje pa bo ta številka vplivala tudi na vajin poročni proračun. Svetujem vama, da poleg seznama svatov najprej sestavita poročni proračun in se šele nato lotita organizacije poroke. Hkrati pa se morata zavedati, da se lahko vajin začetni seznam svatov še skrajša ali celo podaljša. Priporočam vama, da na seznam svatov vključita vse svate, ki si jih želita imeti na poroki. Tekom same organizacije poroke pa lahko ta seznam še skrajšata ali podaljšata. Res pa je, da je to tema, ki lahko povzroči kar nekaj nesoglasij oziroma konfliktov.

Pri določanju seznama svatov se bosta spopadala z različnimi vprašanji, kot so: »Ali povabiti otroke?«, »Do katerega kolena sorodnikov bova šla?«, »Ali povabiva tudi prijatelje?« itd. Tu vama bom podala nekaj preprostih nasvetov o tem, kako se lotiti seznama svatov, vidva pa preverita, ali vama lahko kako koristijo.

1. Začnita seznam z vajinima družinama in prijatelji

Prva stvar, ki jo naredita, je ta, da na seznam napišita svate, ki »morajo« biti na poroki. Preden začneta razmišljati o prijateljih iz službe, se najprej prepričajta, ali sta na seznam napisala vse družinske člane in družinske prijatelje. Pomislita tudi na to, kdo bo užaljen, če ga ne bo na vajini poroki. Tako bosta dobila seznam svatov za intimno, majhno poroko.

2. Vprašajta se, kdo vama bo pomagal pri poročnem proračunu

Bodo poroko plačali vaši ali partnerjevi starši, si bosta poroko plačala sama ali skupaj s starši? Če bodo poroko plačali starši, se lahko zgodi, da bodo tudi oni koga povabili, saj so zelo ponosni na vaju in si želijo ta dan praznovati tudi z ljudmi, ki jim veliko pomenijo. Če bosta poroko plačala sama, pa bosta imela več svobode pri odločanju o svatih na poroki.

Sedežni red za poroko. V vrečki češenj je zapičena imenska kartica. Foto: Ruth Eileen Photography
Foto: Ruth Eileen Photography
Številka mize na poroki. Foto: Foto: Urška&Domen Photography
3. Seznam A in B

V mislih imejta dva seznama. Seznam A je seznam svatov, ki si jih želita na poroki oziroma morajo biti na poroki. Na seznam B dodajta tiste, ki bi si jih želela na poroki, a vaju poročni proračun pri tem omejuje. Tako bosta lahko v primeru odpovedi svata s seznama A povabila svata s seznama B. V tem primeru vama svetujem, da z vabili začneta dovolj zgodaj, da se lahko tudi svat s seznama B pravočasno pripravi na vajin poročni dan.

4. Pomaga naj vama organizator na lokaciji ali osebni poročni organizator

Rezervirala sta poročno dvorano, ki sta si jo želela od samega začetka, a sta na koncu ugotovila, da je premajhna za vajin seznam povabljencev. Kaj narediti v tem primeru?

Dejstvo, ki ga imata pred očmi, je, da seznam omejita na še sprejemljivo število svatov v poročni dvorani. To vama omogoča, da vama starši ali kdo drug ne bo mogel vsiljevati dodatnih svatov. Tu vama lahko pomaga tudi organizator porok, ki vsem lepo razloži, da je prostora zgolj za npr. 50 oseb. Naj vaju ne bo strah povedati, da sta omejena s prostorom, saj se morata zavedati, da več svatov pomeni tudi večji poročni proračun za poročno večerjo.

Poroka Rokometaša Gašperja Marguča. Rokometaš Gašper Marguč se sprehaja s svojo nevesto pod kresničkami na njun poročni dan. Foto: Tamara Vidmar Photography
Foto: Tamara Vidmar Photography
5. Kako napisati, kdo je povabljen?

V tujini so se lepo »prijele« kartice RSVP, ki jo pari pošljejo svatom poleg vabila. Na tej kartici svatje povedo oziroma označijo točno število odraslih in otrok ter načeloma tudi to, kateri meni bi si želeli (mesni ali vegi). Pri nas tega žal še ne poznamo, zato se mnogi pari sprašujejo, kako povedati svatom, da otroci na poroki »niso zaželeni«, saj si poročni dan želijo preživeti samo s svati. Nevesta si npr. ne želi, da bi morala njena najboljša prijateljica zaradi majhnega otroka predčasno zapustiti praznovanje poroke in se zato ne bi udeležila zabave. Načeloma se temu lahko izogneta tako, da na vabilo napišeta »Gospa in gospod Novak« (če želita povabiti samo starše) ali »Družina Novak« (če želita povabiti vse družinske člane). Poiščita najlažji in najboljši način, kako to povedati vsakemu svatu osebno. Razmislita, komu to lahko povesta in komu ne, da ne bi prišlo do nepotrebnih zamer.

Kako izdelati seznam svatov pa v naslednjem članku.

Uživajta v načrtovanju.

xoxo, vajina organizatorka porok Petra Starbek

💕 Načrtujeta poroko in potrebujeta strokovno pomoč? Vedno sem vama na voljo za vsa vprašanja in pomisleke v povezavi s poroko. Vedno!

Deli objavo
Komaj čakamo, da vas spoznamo in začnemo planirati vašo sanjsko poroko!