OrchardCore.DisplayManagement.Zones.ZoneHolding
/porocni-blog/poroka-na-letalu
Poroka na letalu
Govorim o dogodku, ki se je zgodil na letalu iz Santiaga v Iquique. Papež Frančišek je poročil stevarda Carlosa in stevardeso Paulo.
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16551,theme-hudsonwp,edgt-core-1.2,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,woocommerce_installed,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
Poročna načrtovalka Petra Starbek piše blog o organizaciji porok in ostalih stvareh, ki spadajo k izvedbi sanjske poroke.

Poroka na letalu

Papež poroči dva zaljubljenca na letalu
Papež je poročil par na letalu. Foto: Vatican Insider
Foto: Vatican Insider

Poroka na letalu

Ko ljudje preprosto pozabimo na ljubezen, na čudeže in na dejanja, ki spreminjajo svet. Današnji tempo ne dopušča sanjarjenja in verovanja v čudeže. Le zakaj je temu tako, kam je odšla romantika? Ampak, zgodil se je čudež. Vsaj zame in mogoče imata isto mnenje tudi ženin in nevesta, katerima se je to zgodilo.

Govorim o dogodku, ki se je zgodil na letalu iz Santiaga v Iquique. Papež Frančišek je poročil stevarda Carlosa in stevardeso Paulo.

Ko sta bila na vrsti za fotografiranje sta si zaželela le blagoslova, a beseda je nanesla tudi na njuno cerkveno poroko. Povedala sta mu zgodbo o njuni cerkevni poroki in razložila zakaj nista cerkveno poročena. Morala bi se cerkveno poročiti že leta 2010, a je potres uničil njuno cerkev v Santagu. Tako sta se poročila zgolj civilno, cerkveno poroko pa sta prestavila. Papež jima je predlagal, da ju takoj cerkevno poroči in seveda sta bila oba nad idejo navdušena in jo potrdila. Seveda, pa ju je vprašal, če sta prepričana in preveril, če imata vse zakremenjte, pogoje izpolnjene za prejem zakramenta svetega zakona. Ker sta imela vse urejeno, jima je preprosto rekel: "zakaj bi čakali do jutri".

Tako se je zgodila cerkvena poroka na letalu, na kar 11.000km nad zemljo. Kot priči sta nastopili lastnik letalske družbe Latam, Ignacio Cueto, in monsinjor Mauricio Rueda. Seveda se je v letalu sestavila tudi listina, ki se glasi takole »18. januarja 2018, med papeškim letom iz Santiaga v Iquique, sta gospod Carlos Ciuffardi Elorriaga in gospa Paula Podest Ruiz sklenila zakonsko zvezo ob prisotnosti priče Ignacia Cueta. Sveti oče, papež Frančišek, je potrdil njuno podelitev." Papež je dejal, da naj bo to dejanje zgled in spodbuda še za druge pare.

Več si lahko preberete na tej povezavi

POVABILO V ODDAJO DOBRO JUTRO
Organizatorka porok Petra Starbek govori o porokah, organizaciji porok v oddaji Dobro jutro. Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Ustvarjalci oddaje Dobro jutro so me poklicali, da sem podala komentar na ta zelo romantičen dogodek. Vsi se namreč sprašujejo ali je to dovoljeno, ali se lahko poročajo cerkveno izven sakralnih prostorov.

Papež je kasneje podal svojo pogled na dogodek: »Zastavil sem jima nekaj vprašanj in njuni odgovori so bili jasni: želita ostati skupaj do konca življenja. »Kako pa vse to tako dobro poznata? Sta bila pozorna na veroučnih urah?«, »Ne, ne, bila sva na tečaju pred poroko.« Bila sta pripravljena. Duhovniki, povem vam, da sta bila pripravljena in da sem ocenil, da sta pripravljena."

V Sloveniji se lahko izvede cerkvena poroka zgolj v posvečenih prostorih (cerkvah), a se kdaj lahko zgodi kako drugače. Seveda pa je potrebno imeti izpolnjene pogoje in pridobiti vsa potrebna dovoljenja.

Moje mnenje na tako čudovit dogodek je vsekakor pozitiven. Presenečena sem sicer nad dogodkom, a če pozorno prisluhnemo njuni zgodbi je to vsekakor edini možni razplet, ki se je lahko zgodil na letalu. Vesela sem, da je papež znova dokazal, da se z vero in zaupanjem lahko doseže vse. Ta dogodek bo imel posledice in mogoče spremenil mišljenje ljudi, ki kolebajo o zakramentu svetega zakona. Njuna poroka je nepozaben dogodek. Leta 2010 jima jo je "zakuhala" mati narava in leta 2018 je papež storil nekaj kar se je zapisalo v zgodovino in ju na letalu poročil. Če rečem v šali, morala sta biti nad tlemi, da sta se lahko poročila.

Poleg tega pa sem spregovorila še o drugih temah.

Uživajta v načrtovanju.

xoxo, vajina organizatorka porok Petra Starbek

💕 Načrtujta poroko in potrebujeta strokovno pomoč? Vedno sem vama na voljo za vsa vprašanja in pomisleke v povezavi s poroko. Vedno!

Deli objavo
Komaj čakamo, da vas spoznamo in začnemo planirati vašo sanjsko poroko!