OrchardCore.DisplayManagement.Zones.ZoneHolding
/porocni-blog/vpliv-zgodovine-na-cvetlicno-dekoracijo
Vpliv zgodovine na cvetlično dekoracijo
Cvetlični aranžmaji so pogosto vav faktor na poroki in opazim lahko, da se je zgodovina začela ponavljati. Vnaša se sadje kot del cvetličnega aranžmaja, vnaša se star videz in tudi umetno cvetje in vse to mi je zelo všeč.
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16551,theme-hudsonwp,edgt-core-1.2,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,woocommerce_installed,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
Poročna načrtovalka Petra Starbek piše blog o organizaciji porok in ostalih stvareh, ki spadajo k izvedbi sanjske poroke.

Vpliv zgodovine na cvetlično dekoracijo

Renesansa, barok, rokoko, gruzijsko in viktorijansko obdobje
Visoka namizna cvetlična dekoracija iz cvetja in sadja kot dekoracija na poroki. Foto: Heline Bekker Photography
Foto: Heline Bekker Photography

Vpliv zgodovine na cvetlično dekoracijo

Cvetlični aranžmaji so pogosto pomemben faktor na poroki in zato se lahko zgodi, da se določeni elementi iz zgodovine lahko ponovijo. Pri današnjih cvetličnih aranžmajih lahko opazimo tudi sadje, pojavlja se nek "alt" videz in vnos umetnega cvetja.

V tem članku vam bom poskušala na kratko razložiti vpliv zgodovine, natančneje petih evropskih zgodovinskih obdobij, na oblikovanje cvetličnih aranžmajev. Za ta članek sem se odločila, ker sem se morala v mojem študiju v tujini poglobiti v poglavje European influence in floral design, v katerem so nam podali kakovostno razčlenitev in razlago. Razložila vam bom pet obdobji, in sicer renesansa, barok, rokoko, gruzijsko in viktorijansko obdobje, ki so vplivali na današnjo floristiko.

RENESANSA
Nizka cvetlično sadna dekoracija na poroki v katerih najdemo hruške, grozdje, fige, jabolka in še kaj. Foto: Patrick Moyes
Foto: Patrick Moyes

Renesansa, ki se je začela v 14. stoletju v Italiji, je najdaljša doba od omenjenih petih obdobij.

Povsod so bili motivi cvetja. Cvetlične aranžmaje so sestavljale pisane rože, kot so vrtnice, lotos, jasmin, iris, marjetice, lilije in vijolice. Poleg cvetja so uporabljali tudi sadje, zelenjavo in veje olljke, bršljana in lovorja. V tem obdobju, so uporabljali klasično oblikovane vaze, ki spominjajo na žaro, visoke in zelo okrašene čaše, vrče, sklede in tkane košare.

Moderna nevesta in renesansa

Nevesta bo v svojo dekoracijo vključila cvetje (sveže rože in veje), sadje in zelenjavo. Njeni cvetlični aranžmaji bodo oblikovani v lok, elipso ali trikotnik in bodo največkrat enaki višini vaze oz največ do dvakratne višine vaze.

BAROK
Razgiban cvetlični aranžma iz potonik, ranunkul in prekrasnih vrtnic v toplih rdečih - oranžnih tonih. Foto: April K. Photography
Foto: April K. Photography

Neposredno za renesanso je sledil barok, ki so ga poimenovali "biser nepravilne oblike". Kadar boste videli cvetlični aranžma v ogromni kovinski, porcelanasti ali stekleni posodi oziroma vazi, ki vsebuje veliko ogromnih pisanih cvetov, boste prepoznali barok. V tem obdobju so krepki oblika cvetličnega aranžmaja, ki vsebuje veje s toplimi odtenki listov in velikimi cvetovi, kot so iris, ognjič, lilija, potonika, kana, narcisa in vrtnica. Lahko bi rekli, da se pojavljajo aranžmaji in kombinacije, ki jih ni mogoče najti v naravi, a so neverjetno lepi.

Moderna nevesta in barok

Moderna nevesta bo uporabila barve kot so bronasta, pozlačena in druge tople barve. Aranžmaji bodo prelepa mešanica roza, sivke, modre, rdeče in zlate barve. Dekoracija na mizah bo sestavljena iz cvetličnega aranžmaja v značilnih posodah polega pa bodo svečniki, baročnimi angeli ali kaj drugega.

Rekla bi, da je takšna dekoracija spet dobila nov zagon pri današnjih nevestah.

ROKOKO
Namizni poročni cvetlični aranžma v pastelnih odtenkih v srebrni vazi. Foto: April K. Photography
Foto: April K. Photography

Po bogatem baroku je sledil rokoko na katerega je zelo vplivala francoska estetika. Cvetlični aranžmaji so podobni kot v baročnem obdobju. Razlika je, da se tukaj uporabljajo svetlejše nežnejše barve in oblike, ki so dajale občutek igrivosti in lepote. Lahko bi rekli, da je rokoko prinesel bolj nežne ženstvene cvetlične aranžmaje.

Cvetlični aranžmaji še posebno šopki so postali priljubljena cvetlična dekoracija. Bili so strožji, gostejši in za razliko od obdobja renesanse in baroka je bila višina poudarjena nad širino. V tem času so bile priljubljene naslednje rože: bele vrtnice in hortenzije, še posebej v odtenkih roza. Pogosto se je uporablja tudi bela in zlata. Uporabljali so stekleno, alabastrno ali ročno poslikano porcelanasto posodo oziroma vaze.

Moderna nevesta in rokoko

Moderna nevesta vnaša vpliv rokokoja, tako da v aranžmaje vključi občutek lepote, romantike, preprostosti v barvah in vazah. Barvni odtenki kot so bleda breskev, zelena, rumena, modra, roza so tako ženstveni in elegantni. Cvetlični aranžmaji bodo prefinjeni in čudovito lepi. Uporabila bo eno barvo in se igrala z njenimi kontrasti. Šopek bo gosto oblikovan, v enem ali dveh odtenkih, kot so bele ali rožnate vrtnice (lilija, delfinium, potonika, mak, tulipan) in postavljen v visoko vazo.

GRUZIJSKO OBDOBJE
Enostaven poročni šopek iz travniškega cvetja. Foto: iz strani myweddingguides.com
Foto: iz strani myweddingguides.com

V tem obdobju se je veliko spreminjalo, a področje cvetlične dekoracije ostaja podobna rokokoju. Glavna razlika je, da je v šopku več različnih rož, ki so tudi bolj živahne barve. V tem obdobju pa so se začeli uporabljati tudi medaljoni.

Gruzijsko obdobje je bilo razdeljeno na zgodnje in pozno obdobje. V zgodnjem obdobju je bil šopek preprosto oblikovan brez posebnega truda. Cvetje je bilo kontrastnih barv (topli in hladni odtenki), pri beli so se velikokrat uporabljali vsi odtenki. V poznem obdobju vidimo, da so šopki že bolj urejeni. Barvni kontrast je zamenjala harmonija in pojavijo se mehkejši barvni odtenki. Vsi aranžmaji so bili postavljeni v vaze, posode za penino ali široke sklede (lahko bi rekla čaše), košare, kozarce za marmelado.

Največkrat so uporabljali sveže cvetje, kot so vrtnice, anemone, sončnice, šlajer, dalije, bezeg, krizanteme, narcise, napihnjeno mrežico in kadulja.

Moderna nevesta in gruzijska doba

Upam si trditi, da moje neveste uporabljajo ta slog, ko uporabljajo medaljon. Medaljon s sliko dodajo nevestinemu šopku, kar ponazarja močno vez s to osebo. Moderna nevesta obvlada gruzijski vpliv, če ima bolj travniško cvetje, ki ga postavi v pleteno košaro brez kakršnegakoli urejanja. Tak šopek izgleda kot, da so rože iz njihovega vrta in jih je ravnokar utrgala. Takšno, večjo dekoracijo si neveste lahko zamislijo še pri vhodu v dvorano.

VIKTORIJASNKO OBDOBJE
Razgibana poročna cvetlična dekoracija v modri, roza, zeleni in beli barvi, ki je postavljena na sredino mize z belim prtom. Foto: Joanna Brown Photography
Foto: Joanna Brown Photography

Konflik in nered v floristiki je značilen za viktorijasnko dobo, ki je v poznejšem obdobju videlo majhne cvetlične aranžmaje.

V zgodnjem viktorijanskem obdobju so cvetlični aranžmaji postali bolj razkošni, do tega, da je cvetje seganlo čez rob. Viktorijanski cvetlični aranžmaji so bili kompaktni, oblikovani v krog in enako visoki kot vaze. Niso dali pozornosti ne na barvo in nen na cvetje. V poznem viktorijanskem obdobju so začeli poenostavljati cvetlične aranžmaje. Cvetlični aranžmaji so postali lepi in majhni. V vazah je bilo mogoče opaziti cvetlice, kot so tulipani, lilije, krizanteme, potonike, dalije, fuksije, aster in druge običajne vrtne rože.

Rože so bile postavljene v vazah trobentnega videza, porisanih ali pozlačenih vazah in ostalih različnih oblikah vaz. Izdelane so bile iz keramike, stekla, porcelana, srebra in različnih kovin. Priznati moram, da so te vaze izredno zanimive in nikoli ne bi uganila, da so iz tistega časa.

Majhni sveži cvetovi (ali umetno cvetje, ki je postalo priljubljeno v tem času) in majhni dodatki, kot so perje, lupine ali figurice, so bili pogosto postavljeni pod steklene vaze. Takšne dekoracije so uporabljali na pomembnih zabavah in okrasite okrog doma.

Moderna nevesta in viktorijanska doba

Ta vpliv vidimo, če nevesta uporabi več malih vaz skupaj, z enim ali več cvetov in jih lepo razporedi na sredini omizja. Namesto vazic lahko uporabi steklene kozarce za marmelado, ki jih ovije v čipko, trak ali jih samo obarva. Poleg kozarcev lahko doda sveče.

Takole sem na hitro povzela vpliv teh obdobij in podala kako jih moderna nevesta vnaša v svoj dekor.

Uživajte v načrtovanju.

xoxo, vaša organizatorka porok Petra Starbek

💕 Načrtujta poroko in potrebujeta strokovno pomoč? Vedno sem vama na voljo za vsa vprašanja in pomisleke v povezavi s poroko. Vedno!

Deli objavo
Komaj čakamo, da vas spoznamo in začnemo planirati vašo sanjsko poroko!