OrchardCore.DisplayManagement.Zones.ZoneHolding
/porocni-blog/1-korak-porocni-proracun
1. korak - Poročni proračun
Določitev poročnega proračuna je prva pomembna naloga, saj brez njega ne morate začeti načrtovati svojoUU poroko. Vem, da je ta tema zelo zahtevna in marsikdo ne rad govori o denarju. Potolažim vas lahko le tako, da se o tej temi ne boste več tako pogosto pogovarjali. Seveda, če ga boste dobro sestavili.
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16551,theme-hudsonwp,edgt-core-1.2,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,woocommerce_installed,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
Poročna načrtovalka Petra Starbek piše blog o organizaciji porok in ostalih stvareh, ki spadajo k izvedbi sanjske poroke.

1. korak - Poročni proračun

10 korakov pri organiziranju poročnega dne
Par v dnevni sobi beleži svoje stroške za poroko. Foto: Storija weddings
Foto: Storija weddings

1. korak - Poročni proračun

Članek je nadaljevanje članka z naslovom »10 korakov pri organiziranja poroke«, ki je zgolj nakazal, kako se lotiti organizacije poroke. Sedaj pa se bom vsak teden še bolj poglobila v pomembne teme – tokrat je na vrsti tema o poročnem proračunu. (glej članek o 10 korakov pri organiziranja poroke 1. del. in 2. del).

Poročila sem se leta 2007 in prva stvar, ki sem jo začela iskati, je bila seveda poročna obleka. Tipično žensko.

A sem dokaj hitro spoznala, da se moram osredotočiti na svoj seznam 10 korakov in za nekaj časa pozabiti na lepe stvari. Tako sem se lotila poročnega proračuna in sestavila tabelo s približnimi številkami, ki so postale smernica glede tega, kaj lahko iščem.

Določitev poročnega proračuna je prva pomembna naloga, saj brez njega ne moreta začeti načrtovati svoje poroke. Vem, da je ta tema zelo zahtevna in da marsikdo nerad govori o denarju. Potolažim vaju lahko le tako, da vama povem, da se kasneje o tej temi ne bosta več tako pogosto pogovarjala. Seveda pod pogojem, da poročni proračun že na začetku dobro sestavita.

Smernice, ki vama bodo pomagale pri sestavi poročnega proračuna

Bodoči ženin na sedežni gleda svoje prihranke na tablici in nevesta, ki sedi na tleh ter sešteva cene poročnih ponudnikov. Foto: Storija weddings
Foto: Storija weddings
1. Pogovor in dogovor, KDO bo prispeval v poročni proračun

O denarju je mnogim nerodno govoriti. Priznam, tudi meni je, a v primeru poroke govorimo o precej visokih številkah, poleg tega se bodo v sam proces morda vključili tudi drugi, zato morata svoj poročni proračun razkriti vsem. Razkriti morata, kaj si želita, in vprašati starše, ali bodo k temu lepemu dogodku tudi kaj finančno prispevali. Res so takšni časi, ko starši ne zmorejo več plačati celotne poroke, a vseeno se je potrebno pogovoriti z vsemi udeleženci. Zato se prepričajta, ali in kje vama bodo pomagali. Tako bosta tudi videla, kakšno finančno breme vaju čaka. Načeloma pa se ta znesek na koncu v povprečju preseže za 20 %.

Seveda naj vama tudi ne bo nerodno povprašati poročnih ponudnikov za popust oziroma druge ugodnosti, če imata več svatov. Še posebno, če bodo vsi stroški vajino breme, kar je sedaj že kar stalnica.

Ko bosta vedela, kdo vse bo prispeval k poročnemu proračunu, se lahko lotita naslednjega koraka.

2. Prednost določenim poročnim elementom

Ko bosta imela sestavljen svoj končni poročni proračun (oziroma bosta imela končno številko), se lahko lotita vprašanja, kateri element je za vaju najpomembnejši, saj bosta zanj porabila več denarja kot za ostale elemente.

Nekateri pari pravijo, da je ta element hrana, zato za poroko raje izberejo dražji meni, saj se zavedajo, da morajo biti svatje siti, hrana pa top. Drugim parom veliko pomeni glasba in so zanjo pripravljeni plačati tudi 100,00 € več. Določita največ dva poročna elementa, ki sta za vaju bolj pomembna od ostalih. Nato se lotita naslednjega koraka.

3. Razporeditev poročnega proračuna po poročnih elementih

Že na začetku morata natančno sestaviti poročni proračun. Bodita realna ter se seveda opirajta na končni znesek in na prioritete, ki so za vaju pomembne. Priporočam vama, da si naredita tabelo poročnih elementov in vanjo vpišeta zneske, ki jih mislita nameniti posameznim elementom.

Tabela poročnega proračuna. Foto: sestavila organizatorka porok Petra Starbek
Foto: sestavila organizatorka porok Petra Starbek
4. Prvi ponudnik naj bo poročna lokacija za zabavo, slavje

Ko sta določila in razdelila poročni proračun, je čas, da se realno soočita s ponudniki. Najprej pojdita do svoje izbrane lokacije, saj predstavlja znesek poročne lokacije za slavje v povprečju kar 40 % poročnega proračuna.

Lahko se zgodi, da bosta ta znesek presegla, zato bosta morala poročni proračun sestaviti še enkrat. Ali pa se bosta pač odločila, da za poroko plačata več, kot sta sprva mislila. Predlagam vama, da poročni proračun redno spremljata in v tabelo dopisujeta, pri katerem elementu sta presegla oziroma znižala svoj zastavljeni znesek.

Ker me spremljata ter si želita svojo poroko načrtovati popolno in v miru, sem za vaju pripravila tabelo poročnega proračuna. Na mail mi pošljita sporočilo, da si jo želita.

Uživajta v načrtovanju.

xoxo, vajina organizatorka porok Petra Starbek

💕 Načrtujeta poroko in potrebujeta strokovno pomoč? Vedno sem vama na voljo za vsa vprašanja in pomisleke v povezavi s poroko. Vedno!

Deli objavo
Komaj čakamo, da vas spoznamo in začnemo planirati vašo sanjsko poroko!