OrchardCore.DisplayManagement.Zones.ZoneHolding
/porocni-blog/2-korak-seznam-svatov
2. korak: Seznam svatov
Seznam svatov je pomemben seznam, ki ga bosta potrebovala pri dogovarjanju s poročnimi ponudniki, kot so gostinci, fotografi, cvetličarji in slaščičarji. Pri pogovoru z gostiščem se bosta odločala o ceni menija – ali bo meni vključeval več hodov, ali bo v to ceno všteta tudi pijača itd. Če bosta imela catering, je število svatov pomembno vedeti tudi zaradi izposoje miz, stolov itd. Morda bosta tu pripravljena plačati kak € več in bosta vabila ali celo dekoracijo izdelala sama.
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16551,theme-hudsonwp,edgt-core-1.2,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,woocommerce_installed,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
Poročna načrtovalka Petra Starbek piše blog o organizaciji porok in ostalih stvareh, ki spadajo k izvedbi sanjske poroke.

2. korak: Seznam svatov

10 korakov pri organiziranju poročnega dne
Seznam svatov na poroki. Svinčnik in list papirja na mizi. Foto: Storija weddings
Foto: Storija weddings

2. korak: Seznam svatov

Članek je nadaljevanje članka z naslovom »10 korakov pri začetku organiziranja poroke«, ki je zgolj nakazal, kako se lotiti organizacije poroke. Sedaj pa se bom vsak teden še bolj poglobila v pomembne teme – tokrat je na vrsti tema o seznamu svatov. (glej članek o 10 korakov pri organiziranja poroke 1. del. in 2. del).

Seznam svatov je pomemben seznam, ki ga bosta potrebovala pri dogovarjanju s poročnimi ponudniki, kot so gostinci, fotografi, cvetličarji in slaščičarji. Pri pogovoru z gostiščem se bosta odločala o ceni menija – ali bo meni vključeval več hodov, ali bo v to ceno všteta tudi pijača itd. Če bosta imela catering, je število svatov pomembno vedeti tudi zaradi izposoje miz, stolov itd. Morda bosta tu pripravljena plačati kak € več in bosta vabila ali celo dekoracijo izdelala sama.

Kako torej začeti pisati seznam svatov?

Sledi nekaj nasvetov, za katere upam, da vama bodo v pomoč.

1. Osnutek seznama svatov – maksimalno možno število svatov

Predlagam vama, da na začetku napišeta seznam svatov, na katerem bodo vajini družini, prijatelji, sodelavci in celo daljni sorodniki. Tako bosta dobila hiter vpogled v to, kolikšen bo znesek vajine poroke, vedela pa bosta tudi, kakšno lokacijo iskati. Čeprav sta sestavila svoj maksi seznam svatov, se morata odločiti za želeno število svatov. Če imata na seznamu 100 svatov, želita pa si jih zgolj 70, je čas za naslednji seznam.

Ilustracja kako nevesta briše svate iz seznama povabljenih. Foto: vir Boston.com
Foto: vir Boston.com
2. Seznam A in seznam B

SEZNAM A je seznam svatov, ki morajo biti na vajini poroki. Na tem seznamu so vajini ožji družini in prijatelji, s katerimi se družita. To so ljudje, ki so vama najbližji in si poroke brez njih ne znata predstavljati. Če je število ljudi na tem seznamu že skoraj doseglo vajino želeno število svatov, se lahko vprašata, ali si na poroki želita še koga. Dvom glede tega se največkrat poraja pri sorodnikih, ki jih vidimo enkrat na leto ali pa še to ne. Seveda pa se bomo v nadaljevanju dotaknili tudi teme »otroci na poroki«.

SEZNAM B je nekakšen seznam za rezervo, če vama nekdo s seznama A 14 dni pred poroko slučajno odpove prisotnost. Meni zanj je namreč že plačan, zato je vseeno, če njegovo mesto zapolni nekdo drug. Najbrž vama bo najprej malce nerodno, ker nekoga vabita tako pozno, a ne pozabita, da se bo zaradi vabila na poroko vsak svat počutil počaščenega, pa naj bo to le 14 dni pred poročnim dnevom.

Skupinska fotografija svatov na poroki v dvorcu Novo Celje. Foto: Janez Kotar Photography
Foto: Janez Kotar Photography
Civilni poročni obred na posestvu Pule. Foto: Aperturia weddings
Foto: Aperturia weddings
3. Predolg seznam in določitev, koga ne povabiti

Najlažje je določiti nekoga, ki bo ta »izbris« naredil namesto vaju, a žal ni tako. Vajin seznam mora biti sestavljen po prioritetah, zato ne bosta začela brisati zgoraj, ampak spodaj.

družina

Poznata vse družinske člane. Tu govorimo o družinskih članih, ki jih ne vidita pogosto ali pa jih vidita zgolj med prazniki. Pogovorita se o tem, do katerega kolena bosta šla oziroma ali bo vajin izbor obsegal le ljudi, ki jih oba poznata. Ni potrebno, da povabita celotno sorodstvo – in ga tudi nista dolžna, če ga sploh ne poznata.

prijatelji

Najverjetneje bodo vajini tesni prijatelji zelo visoko na seznamu. Zakaj pa ne, saj se z njimi redno vidita in tudi dobro počutita. Osebno sem mnenja – in tako so pokazale tudi izkušnje – da so poroke, na katerih je več prijateljev, boljše od tistih, na katerih so zgolj sorodniki.

Nora poročna zabava na posestvu Pule. Foto: Aperturia weddings
Foto: Aperturia weddings

Malo nižje na seznamu se bodo znašli prijatelji iz mladosti in tisti, s katerimi se ne srečujeta redno. Tukaj se morata samo vprašati, ali je pomembno, da ti vedo, da se bosta poročila oziroma ali so tudi oni vaju povabili na poroko.

sodelavci

Določitev, kdo od sodelavcev bo povabljen na poroko, je včasih težja od določitve svatov iz družine. To je seveda odvisno od položaja v službi in tega, kako blizu sta si s sodelavci. Z nekaterimi namreč samo delamo, z drugimi pa smo že kar v prijateljskem odnosu. Če delata v majhni pisarni, je primerno, da povabita vse. Če delata v velikem podjetju, pa ni nujno, da sploh koga povabita.

Seznam svatov je kompleksna naloga in morata se zavedati, da si je zanj potrebno vzeti veliko časa, saj ga sigurno ne bosta sestavila v eni uri. Predlagam vama, da najprej vsak od vaju napiše svoj seznam. Ta dva seznama nato združita v enega in ga čez nekaj časa spet preglejta. Preden bosta začela s pošiljanjem vabil in z dokončnimi rezervacijami, pa si le uredita seznam, ki bo dokončen.

Uživajta v načrtovanju.

xoxo, vajina organizatorka porok Petra Starbek

💕 Načrtujeta poroko in potrebujeta strokovno pomoč? Vedno sem vama na voljo za vsa vprašanja in pomisleke v povezavi s poroko. Vedno!

Deli objavo
Komaj čakamo, da vas spoznamo in začnemo planirati vašo sanjsko poroko!