OrchardCore.DisplayManagement.Zones.ZoneHolding
/porocni-blog/3-korak-dolocitev-datuma
3. korak: Določitev datuma
Ko razburjenje ob zaroki malenkostno popusti, se že sprašujete, kako se spopasti s samo organizacijo poroke. Po glavi se vam podi vprašanje, kje in kako začeti. Preko naših korakov se boste z organizacijo poroke lažje spopdali.
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16551,theme-hudsonwp,edgt-core-1.2,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,woocommerce_installed,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
Poročna načrtovalka Petra Starbek piše blog o organizaciji porok in ostalih stvareh, ki spadajo k izvedbi sanjske poroke.

3. korak: Določitev datuma

10 korakov pri organiziranju poročnega dne
Zaročenca držita v rokah napis z datumom njune poroke. Foto: vir Etsy - BannerCheer
Foto: vir Etsy - BannerCheer

3. korak: Določitev datuma

Članek je nadaljevanje članka z naslovom »10 korakov pri začetku organiziranja poroke«, ki je zgolj nakazal, kako se lotiti organizacije poroke. Sedaj pa se bom vsak teden še bolj poglobila v pomembne teme – tokrat je na vrsti tema o seznamu svatov. (glej članek o 10 korakov pri organiziranja poroke 1. del. in 2. del).

Kako izbrati pravi datum za poroko?

Večina parov takoj ve, na kateri datum se bo zgodila poroka, saj se ta datum običajno navezuje na dogodek, ki je par na nek način zaznamoval. Če takega datuma nimata ali pa se na ta datum ne želita še poročiti, vama ponujam nekaj predlogov za to, kako najti poročni datum.

Letni čas

To je prva stvar, ki jo imejta v mislih. Letni čas vama bo že zelo zožil poročne sobote. Nekateri pari sanjajo o jeseni in močnih oranžnih barvah, drugi so za poletje in modre odtenke, tretji za prelepo pomlad, ko se vse prebuja, ne nazadnje pa so tu nekateri, ki obožujejo zimo in jim je najljubši božični čas. Osebno obožujem poletje, saj ponuja največ možnosti za poroko na prostem, poročna obleka pa je lahko lahkotna in brez naramnic.

Vreme

Vreme je naslednja stvar, ki se navezuje na določitev datuma poroke. Na vreme seveda ne moremo vplivati, lahko pa npr. vzamemo v obzir, da je mesec april muhast in da nikoli ne moremo vedeti, kakšno vreme nam bo prinesel. Ta podatek je seveda zelo pomemben, če se želita poročiti zunaj. Če se bosta poročila notri, pa kljub temu ne pozabita na vreme, saj se bosta zagotovo šla fotografirat v park ali na grad, zato si na ta dan najbrž ne želita dežja. Tudi vročina je včasih lahko stresna, saj moramo imeti v tem primeru vedno na zalogi senčnike in vodo. Pa še torta se lahko stopi, če jo bosta sama prevažala.

Svetujem vama, da na izbrani lokaciji povprašata, kakšno je bilo vreme v lanski sezoni in kateri datum izbrati.

Stil - tema poroke

Tudi poročna tema vpliva na določitev datuma. Si želita sproščeno, rustikalno in neformalno poroko? Sta navdušena nad formalnimi, modernimi in elegantnimi porokami? Določita slog in ugotovita, kdaj bi ta slog najbolj ustrezal. Sproščena poroka vaju bo npr. kaj hitro spomnila na poroko na prostem, ki se lahko izvede v poletnem času, ko je tudi ponoči dovolj toplo. Moderno in elegantno poroko si lažje predstavljamo v muzejih ali dvoranah, torej v zaprtih prostorih, in jo lahko izvedemo kadarkoli v letu.

Poročna lokacija in razpoložljivost

Čas je, da določita datum, z njim odhitita k želenemu ponudniku in tam preverita razpoložljivost. Zavedati se morata, da noben datum ni fiksno zaseden, dokler ne plačata akontacije in podpišeta pogodbe. Na to bodita pozorna, saj se ne moreta zanašati zgolj na ustni dogovor. Morda lahko razmislita tudi o izbiri kakega drugega dneva za poroko (ne le o soboti), kot sta npr. sreda ali petek. To je pomemben podatek za poročnega ponudnika, saj se lahko zgodi, da vama bo zaradi poroke med tednom dal cenejšo ponudbo.

Pomembno je, da poleg poročne lokacije na začetku rezervirata vse ponudnike, v katere sta se zaljubila (poročni fotograf, glasbeniki oziroma ponudniki, ki imajo hitro zasedene termine).

Zaljubljenca se poljubljata in držita v roki vrvico na kateri so obešeni listki z datumom njune poroke. Foto: vir Etsy - ClassicBanners
Foto: vir Etsy - ClassicBanners
Prazniki, športni dogodki, družinski dogodki ...

To je le nekaj elementov, na katere bodita pozorna pri izbiri poročnega datuma. Če so družinski člani npr. navdušeni nad nogometom in bo na vajin dan zelo pomembna tekma, bodo najbrž hoteli gledati tekmo (iz izkušenj lahko povem, da se v takih primerih dekleta običajno zabavajo sama). Če bosta izbrala ravno tak dan, vama priporočam, da iz tega naredita zanimivo animacijo in s sabo pripeljeta še televizor.

Če kdo od vaju opravlja službo, kjer se veliko potuje, naj povpraša šefa, ali za prihodnost načrtuje kakšno poslovno pot, da potem kasneje ta pot ne bi slučajno sovpadala z vajinim datumom.

Če ima kdo od vaju službo, ki zahteva celega človeka in bi posvečanju poroki dopuščala zgolj tri ure na dan, vama predlagam, da si datum izbereta čim kasneje ali pa si omislita organizatorja, ki bo za vaju postoril določene stvari.

Čas načrtovanje

Koliko časa bosta načrtovala poroko, je odvisno od vaju. Svetujem vama, da naj organiziranje poročnega dneva traja vsaj devet mesecev. Seveda lahko traja tudi manj časa, a se zavedajta, da bosta morala v tem primeru sklepati precej večje kompromise, kot bi jih, če bi se organizacije lotila prej. Osebno sem poroko načrtovala malce dlje od enega leta in povem vama, da je ta čas res hitro minil.

Uživajta v načrtovanju.

xoxo, vajina organizatorka porok Petra Starbek

💕 Načrtujeta poroko in potrebujeta strokovno pomoč? Vedno sem vama na voljo za vsa vprašanja in pomisleke v povezavi s poroko. Vedno!

Deli objavo
Komaj čakamo, da vas spoznamo in začnemo planirati vašo sanjsko poroko!