OrchardCore.DisplayManagement.Zones.ZoneHolding
/porocni-blog/5-korak-izbor-porocne-lokacije
5. korak: Izbor poročne lokacije
Včasih imajo neveste že v mislih kje se želijo poročiti. Po navadi so to lokacije, ki so pustile nek pečat. Kot so domača cerkev ali obala, saj sta se tam spoznala. Predlagam vam, da pred dokončno rezervacijo naredite temeljito raziskavo poročnega trga, da ne boste kasneje ugotovili, da vam je katera lokacija preprosto ušla iz vašega seznama lokacij. Tukaj sem napisala nekaj vprašanj, ki vam bodo pomagala, da se boste lažje odločili katero lokacijo si boste izbrali.
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16551,theme-hudsonwp,edgt-core-1.2,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-2.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,woocommerce_installed,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
Poročna načrtovalka Petra Starbek piše blog o organizaciji porok in ostalih stvareh, ki spadajo k izvedbi sanjske poroke.

5. korak: Izbor poročne lokacije

10 korakov pri organiziranju poročnega dne
Nevesta in ženin stojita pred galerijo Repanšek v Radomljah. Foto: Rok Tržan Photography
Foto: Rok Tržan Photography

5. korak: Izbor poročne lokacije

Članek je nadaljevanje članka z naslovom »10 korakov pri začetku organiziranja poroke«, ki je zgolj nakazal, kako se lotiti organizacije poroke. Sedaj pa se bom vsak teden še bolj poglobila v pomembne teme – tokrat je na vrsti tema o izbiri lokacije. (glej članek o 10 korakov pri organiziranja poroke 1. del. in 2. del).

Sestavila sta proračun, seznam svatov je napisan, datum in tema sta določena – sedaj lahko začneta z iskanjem poročne lokacije. Ko bosta izbrala in rezervirala lokacijo, sta že na polovici poti. Bodita namreč pozorna na to, da popolno rezervacijo lokacije pomenita šele podpisana pogodba in plačana akontacija.

Včasih neveste že takoj vedo, kje se želijo poročiti. Običajno so to lokacije, ki so pustile nek pečat (npr. domača cerkev ali obala, če sta se tam spoznala). Predlagam vama, da pred dokončno rezervacijo lokacije naredita temeljito raziskavo poročnega trga, da ne bosta kasneje ugotovila, da vama je katera izmed lokacij preprosto ušla s seznama. Sledi nekaj vprašanj, ki vama bodo pomagala, da se bosta lažje odločila, katero lokacijo izbrati.

1. Kakšno lokacijo iščeta?

To vprašanje se navezuje na vajino izbrano poročno temo. Ali si želita elegantno dvorano ali poroko ob morju? Morda vajina tema nakazuje poroko v naravi oziroma poroko pod milim nebom? Kot vidita, vaju že poročna tema lahko pripelje do vajine idealne lokacije. Hkrati pa lahko opazita, da imata na razpolago veliko različnih poročnih lokacij.

2. Si želita prostor, ki ponuja vse, ali samo prostor za najem?

Odločiti se bosta morala, ali si želita prostor, ki ima vse, ali bosta najela le prostor. Če nimata tako izrazite poročne teme, se raje odločita za prostor, ki ponuja vse. Če je vajina tema bolj kompleksna, pa vama svetujem, da najameta prostor, namenjen porokam. Namesto prostora lahko najameta tudi šotor. V tem primeru morata vzeti v obzir, da bosta morala doplačati še za šotor in najem vse opreme. Tu naj vama bo v pomoč poročni proračun, ki sta ga namenila poročni zabavi.

Nevesta v boho poročni obleki in ženin objeto stojita pred majhno toskansko cerkvico. Foto: Alen Karupovič Photography
Foto: Alen Karupovič Photography
Intimna postavitev poročnega obreda na plaži jezera Jasna v Kranjski gori. Postavitev je sestavljena iz bele pagode z rdečimi stranicami, stoli dekorirani z rdečimi in belimi trakovi ter mize za matičarja. Foto: Alen Karupovič Photography
Foto: Alen Karupovič Photography
3. Ali imata lahko svoje ponudnike?

Vse več parov si želi imeti svoje ponudnike, ne pa ponudnike, s katerimi sodelujejo lokacije. Ponudnike lokacij zato raje vprašajta, ali v primeru odločitve za vse njihove storitve oziroma ponudnike (cvetličarje itd.) dobita kak popust. Zagotovita si, da lahko na vajini želeni lokaciji delajo vajini in njihovi ponudniki. V zadnjem času se namreč že dogaja, da nekateri ponudniki lokacij ne želijo delati z določenimi ponudniki, ker so bili z njimi nezadovoljni. Drugi npr. ne želijo imeti poročnega organizatorja, saj je že nekdo iz marketinga odgovoren za to. To se mi ne zdi prav – če si želita tega ali onega ponudnika, morajo na vajini lokaciji to sprejeti, saj jo bosta ne nazadnje tudi plačala.

4. Je lokacija prosta na vajin datum?

Saj se še spomnita tretjega koraka, kjer smo se pogovarjali o datumu za poroko? Ko se začneta pogovarjati s ponudniki poročne lokacije, naj bo to eno izmed vajinih prvih vprašanj. Še prej pa preverita, da ni lokacija na vajin datum slučajno sezonsko zaprta (bodita pozorna na sezonska prizorišča in čas dopustov). Rezervacije lokacij običajno potekajo že za eno leto vnaprej in lahko se zgodi, da je vajina sanjska lokacija že zasedena. Zato je priporočljivo, da imata v mislih še en datum.

Unikatna poročna lokacija v Sloveniji, Kekčeva domačija kot lokacija za civilni obred. Foto: vir Kekčeva domačija
Foto: vir Kekčeva domačija
5. Kako bo izgledala logistika na poročni dan?

Običajno o tem ne govorimo že tako zgodaj, a vaju kljub temu opominjam, da je o tem pametno razmisliti že sedaj. Logistika se nanaša na vajin poročni protokol, ki bo nakazal vajin poročni dan oziroma tok dogajanj na poroki. Če se bo poročna lokacija nahajala v bolj oddaljenem kraju, morata razmisliti tudi o prenočiščih in seveda o ceni, ki jo bodo morali svatje plačati za nastanitev. Bosta to breme prevzela vidva? Razmislita o najemu avtobusa itd.

Običajno o tem ne govorimo že tako zgodaj, a vaju kljub temu opominjam, da je o tem pametno razmisliti že sedaj. Logistika se nanaša na vajin poročni protokol, ki bo nakazal vajin poročni dan oziroma tok dogajanj na poroki. Če se bo poročna lokacija nahajala v bolj oddaljenem kraju, morata razmisliti tudi o prenočiščih in seveda o ceni, ki jo bodo morali svatje plačati za nastanitev. Bosta to breme prevzela vidva? Razmislita o najemu avtobusa itd.

Uživajta v načrtovanju.

xoxo, vajina organizatorka porok Petra Starbek

💕 Načrtujeta poroko in potrebujeta strokovno pomoč? Vedno sem vama na voljo za vsa vprašanja in pomisleke v povezavi s poroko. Vedno!

Deli objavo
Komaj čakamo, da vas spoznamo in začnemo planirati vašo sanjsko poroko!